logo Magnesia

Gdzie leży źródło wody Magnesia?

Gdzie leży źródło wody Magnesia?

Sławkowski Las

Witamy w magnezowym
sercu Europy!

Jedyne miejsce w Europie, które dzięki swym wyjątkowym zdrojom każdego dnia jest źródłem naturalnego magnezu.

Skład Magnesii

Wyjątkowa przyroda Sławkowskiego Lasu

Na swojej drodze do wnętrza natury Magnesia musi pokonać warstwę serpentynitów, która jest szczególnie bogata w magnez. Ten dostaje się do wody dzięki dwutlenkowi węgla, pamiątce po działających niegdyś na tym terenie wulkanach.

Połączenie serpentynitu i dwutlenku węgla jest na tyle rzadkie, że w całej Europie można je odnaleźć tylko na obszarze kilku kilometrów kwadratowych – własnie w Sławkowskim Lesie.


Sławkowski Las to 606 km2 chronionego obszaru przyrodniczego wokół źródeł Magnesii.

Tutejsza dziewicza przyroda jest chroniona przed działalnością człowieka już od 40 lat.

Pod względem ilości i różnorodności wód mineralnych jest to jedno z najważniejszych miejsc w Europie.

W sumie na powierzchnię wypływa tu z głębin 160 źródeł sześciu różnych typów wód.

Lokalną osobliwością są wylewy gazów tzw. mofety.

Dowodem wyjątkowości przyrody są występujące tu rośliny endemiczne – okazy, których nigdzie indziej nie można spotkać.

Najcenniejszym terenem i prawdziwym rajem dla botaników jest obszar tzw. serpentynitów monachijskich.

W Sławkowskim Lesie można znaleźć w sumie 21 miejsc o europejskim znaczeniu zaliczonych do projektu NATURA 2000.

Oprócz źródeł znaleźć tu można także torfowiska lub mokradła oraz łąki borowinowe.

Jak przyroda tworzy wodę Magnesia?

CHKO (Chroniony Obszar Krajobrazowy) Sławkowski Las

Dziewicza przyroda w sercu zachodnich Czech gwarantuje doskonałą ochronę lokalnym wyjątkowym źródłom.

STOPNIOWA INFILTRACJA

Woda z obszaru infiltracyjnego centralnej części Sławkowskiego Lasu przepływa przez kilka warstw skał, które funkcjonują jak naturalny filtr. Dzięki nim woda jest chroniona przed jakimkolwiek wpływem cywilizacji.

POWSTANIE WODY Z CO2 POCHODZENIA MAGMOWEGO (OKRES TRZECIORZĘDU)

Dwutlenek węgla wydostaje się na powierzchnię szczelinami i pęknięciami z głębi ziemi. Przy kontakcie z wodą rozpuszcza się w niej i jednocześnie rozpuszcza pozostałe w niej minerały. CO2 nadaje wodzie Magnesia naturalny, bardzo delikatny stopień nagazowania.

Wzbogacenie minerałami

W głębinach woda nasycona dwutlenkiem węgla w naturalny sposób wzbogaca się o minerały ze skalistego podłoża. Magnesia uzyskuje swoją wyjątkową zawartość magnezu właśnie dzięki skale zwanej serpentynit.

Głębokość 100 m

Pobieranie wody

Woda mineralna Magnesia jest pobierana bezpośrednio z naturalnego źródła, z głębokości 100 metrów, bez jakiejkolwiek interwencji człowieka.

Skład Magnesii

Kationymg/l
Mg2+ 170
Ca2+ 37,4
Na+ 6,17
Anionymg/l
Cl- 2,11
SO42- 11,1
HCO3- 970

Suma składników mineralnych: 1198 mg/l

Magnesia. W całej Europie nie znajdziesz podobnej.

MarkaMgNaOgólna zawartość rozpuszczalnych substancji stałych
Magnesia 170,00 6,17 788,00
Hépar 110,00 14,00 2580,00
Quézac 95,00 225,00 1656,00
Badoit 85,00 165,00 1200,00
Contrex 75,00 9,00 2078,00
San Pelegrino 56,00 44,00 1109,00

Źródło: www.mineralwaters.org.

Wyjątkowość wody Magnesia wynika z wysokiej zawartości magnezu przy zachowaniu niskiej ilości sodu i ogólnej średniej mineralizacji. Co to oznacza? Uzupełniasz magnez (Mg), bez obciążenia organizmu nadmiarem innych substancji, w szczególności sodu (soli).

Woda mineralna Magnesia zawiera 170 mg magnezu w jednym litrze. Wypicie jednej butelki 1,5l gwarantuje spożycie 68 % zalecanej dziennej dawki magnezu.

Magnesia jest idealnym i naturalnym źródłem magnezu dla twojego organizmu.

Historia

Grünská woda mineralna – starsza siostra wody Magnesia

Historyczną poprzedniczką dzisiejszej wody mineralnej Magnesia jest wyjątkowa Grünska Kyselka - woda mineralna doceniona za swoje dobroczynne działanie już w XIX wieku.

  • 1893: Pierwsze wzmianki o czerpaniu wody mineralnej zwanej Grünską Kyselką.
  • 1899: Właściciel źródła, Engelbert Zuleger, rozpoczyna eksport wody mineralnej.
  • 1902: Woda mineralna otrzymuje orzeczenia lekarzy specjalistów o pozytywnym działaniu na ludzkie ciało.
  • 1928: Małżeństwo Löserów stara się o największy rozkwit Grünskiej wody, w tym modernizację stacji dostarczania wody.
  • 1928: Założono legendarny gościniec Almbrünnl. Specjalnością jest wspaniała kawa gotowana prawdopodobnie na bazie wody mineralnej.
  • 1939: Wybucha druga wojna światowa. Źródło, według niektórych informacji, przechodzi w ręce niemieckie.
  • 1990: Wraz z upadkiem reżimu udało się wykonać nowy odwiert, zwany później Zachodnioczeską Krynicą.
  • Dzisiaj: Z wyjątkowego źródła o nazwie Magnesia jest pobierana i dystrybuowana przez firmę Karlovarské minerální vody woda mineralna, która jest niezastąpionym źródłem magnezu do codziennego spożycia każdego dnia.

Zalecana przez specjalistów dla twojego zdrowia

Pozytywne działanie magnezu na nasze zdrowie, zawartego w wodzie mineralnej Magnesia potwierdza szereg badań naukowych z renomowanych placówek badawczych.

„Magnez jest czwartym najczęściej występującym pierwiastkiem w ludzkim organizmie i drugim najczęściej występującym pierwiastkiem w komórkach. Magnez jest niezbędnym elementem dla ponad 300 procesów życiowych i reakcji metabolicznych przebiegających w ludzkim ciele. Człowiek w nowoczesnej przemysłowej rzeczywistości z niedostatecznym sposobem odżywiania i stylem życia jest regularnie wystawiony na brak tego pierwiastka, który jest ważny dla normalnego funkcjonowania mięśni, przede wszystkim mięśnia sercowego, układu nerwowego oraz dla reakcji generujących energię.“ Prof. dr n. med. Zdeněk Zadák, CSc., Centrum Badawczo-Rozwojowe, Uniwersytet Karola w Pradze

„Magnez jest pierwiastkiem podstawowym dla życia komórek i nie może być zastąpiony żadnym innym składnikiem. Jest niezbędny w procesie tworzenia energii (ważny dla mięśni, np. sport) i ogólnej wymianie białek organizmu (tworzenie mięśni, enzymów i większości żywych tkanek ciała), pomaga w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego, np. podczas nauki itd. Oprócz tego poprawia płodność i obniża ryzyko samoczynnych poronień.“ Prof. Dr. Sándor A. Kiss, Uniwersytet Szeged, Budapeszt

W celu optymalizacji i analizy ruchu na naszej stronie, używamy plików cookies. Pliki cookies udostępniamy naszym partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą łączyć te informacje z innymi informacjami przekazanymi lub uzyskanymi w wyniku korzystania z ich usług. Dane osobowe nie są częścią składową informacji uzyskanych z plików cookies przez spółkę Karlovarské minerální vody, a.s. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tych informacji.